Kooreografie

Is jouw koor of vocal group ook toe aan “the next level”? Dan is kooreografie misschien iets voor jullie.

Kooreografie; maatwerk koor-choreografieën altijd ondersteunend aan zang

 

Waarom een theatermaker?

In mijn werk als theatermaker hoor ik regelmatig “we lopen een beetje vast”, “we willen niet meer het geijkte” of “we willen graag een tree hoger”. Is jouw koor of vocalgroep toe aan “the next level”? Dan is kooreografie misschien iets voor jullie.

Bij menig koor is er vaak vanuit de groep zelf iemand die de regie, staging of choreografie voor zijn of haar rekening neemt. Vaak is dat vanuit de historie zo gegroeid. Daarbij kan het zijn dat het erg lastig is om als maar iets nieuws te moeten bedenken, met het risico dat je vaak vastloopt in het zelfde. Een ander aspect is dat het erg lastig kan worden gevonden om als groepslid ineens de leiding te nemen of te hebben. Voor zowel koorleden als de persoon zelf. Een buitenstaander of professional kan daarbij een uitkomst bieden als het komt op leiding geven en creatieve vernieuwingen.

 

Uiteraard is het ook mogelijk om gewoon eens iets nieuws te proberen en daarmee een andere koers te varen dan dat altijd gedaan is. Verandering is vaak vernieuwing. Vernieuwing is vooruitgang en zal zowel de spelers als het publiek plezieren.

Een theatermaker of regisseur kijkt met andere ogen naar een optreden en houd met theaterfacetten rekening waar je zelf misschien niet direct aan zou denken. Hoe groot of hoe klein je optreden ook is.

 

Basisprincipes

Iedere groep heeft verschillende karakters en persoonlijkheden. Het maakt niet uit of het hierbij gaat om een schoolklas, een sportteam of een koor. Ieder groepslid heeft zijn eigen ambities, talenten en vaardigheden en ieder groepslid heeft zijn eigen karakter: introvert, explosief, fanatiek of gezelschapsdier. De basis voor een succesvollegroep is om al die verschillende onderdelen samen te brengen in een optimale harmonie. Daar ligt de uitdaging voor kooreografie.

Kooreografie is voor iedereen en brengt alle verschillende eigenschappen van de individuele koorleden bij elkaar in een professionele performance. Hierbij wordt gewerkt vanuit een aantal basis principes;
  • Plezier
  • Zang
  • Talent
  • Communicatie
  • Eenheid.
 

Plezier
Uiteraard staat plezier maken voorop. Hoe goed bedoeld ook of hoe fanatiek, als je er geen plezier in hebt houdt het op. Dat neemt niet weg dat er wel “gewerkt” moet worden tijdens de repetities. Kooreografie bewijst dat je door stimulerend (samen) te werken, je met elkaar het plezier van iets moois creëren ervaart.

Zang
Als koor of vocal group staat de zang altijd voorop. Dat is de basis. Daarnaast is het ook leuk als een optreden er ook nog eens verrassend uitziet. Kooreografie zorgt ervoor dat andere facetten als choreografie, presentatie, kleding etc de zang extra versterken en daarmee de totaal performance een boost geven en het naar een ‘next level” kan tillen. Choreografieën worden zo ontwikkeld dat ze logisch “op de muziek” liggen waardoor iedereen het begrijpt. Geen tegendraadse bewegingen maar logica die voor iedereen te volgen is. Advies op het gebied van kleding, decor en/of licht kan het totaalplaatje verder afmaken.

Talent
Binnen een groep ontkom je niet aan de individuele verschillen in talent. Wat voor de één een eitje is, is voor de ander bloed, zweet en tranen. Kooreografie smeedt al deze verschillen tot een geheel waardoor voor het publiek de verschillen niet meer zichtbaar zijn, zonder irritatie binnen de groep zelf. Als groep kom je daarmee sterker naar buiten.

Communicatie
Een erg belangrijk onderdeel. Middels informatieve gesprekken voorafgaand aan de sessies wordt bepaald welke wensen een koor of vocalgroep heeft en welke doelen er worden nagestreefd. Dit wordt vertaald in een maatwerk aanpak.

Ook binnen de kooreografie sessies zelf staat een open communicatie centraal waarin vragen vrij staat en veel besproken kan worden. Echter, als we moeten werken, moeten we werken. “Bijzaken” doen we op een ander moment om zo de tijd die we hebben optimaal te benutten. Structuur en planning zijn binnen de kooreografie dan ook van groot belang. Daarnaast is humor een erg belangrijk.

Eenheid
Kooreografie zorgt ervoor dat al die verschillende mensen en karakters als eenheid naar buiten treedt. Het gaat bij een koor of  vocal group niet om de individu maar juist om de groep. Daar zit de kracht. Samen iets verrassends neerzetten.

 

In de praktijk

Hoe werkt kooreografie nu eigenlijk?
Eén of meerdere nummers aanpassen voor een uitvoering? Wellicht een hele show anders dan anders neerzetten? Laten we dan het gesprek aangaan om te kijken wat de wensen zijn en waar de mogelijkheden liggen. Hierbij verkennen we gezamenlijk de inzet van o.a. presentatie ,staging, choreografie, tekstbeleving, etc.

Aan de hand van dit gesprek wordt een plan of choreografie op maat gemaakt en een datum vastgelegd voor een workshop. In de meeste gevallen is dit een reguliere repetitieavond.
Tijdens deze workshop komen alle wensen aan bod en zal bij een choreografie bijvoorbeeld, een routine aangeleerd worden. Aan het einde van de workshop heb je als groep dan een kant-en-klaar product dat ingezet kan worden bij een optreden.

 

Lijkt het je leuk om Kooreografie aan den lijve te ondervinden en vind je het leuk om te kijken wat een “next level” voor jouw groep of vereniging inhoudt, mail dan gerust naar kooreografie@richardsprokkereef.nl

Misschien tot dan!

Groet Richard

 

© Copyright 2016, Richard Sprokkereef.  |  Webdesign door MELEXON Technologies.